Horeca skill: lopen met dienbladen!

Terug van weg geweest: onze blogserie over alle skills die jij nodig hebt om in de horeca te werken! En ja, de laatste blog in de serie is al een tijdje oud, we know… maargoed, wat in het biervat zit verzuurt niet. En dus gaan we je nu dan echt de meest essentiële horeca skill aanleren. Het lopen met dienbladen is namelijk de taak waar je het eerst mee te maken krijgt in de horeca.

Wanneer je de onderstaande stappen doorloopt zul je zonder al te veel moeilijkheden met volle dienbladen door het restaurant vliegen. Toch geven we je alvast een grote disclaimer: bereid je er alvast op voor dat je minimaal één dienblad uit je handen laat kletteren. Heel vervelend natuurlijk, maar wel part of the job. Dus maak je niet te druk als dit gebeurd. Laat je collega’s helpen met opruimen, bied een keer je excuses aan en ga met een vrolijke grijns weer verder.

  • Goed dienblad lopen begint, zoals alles, met een goede voorbereiding. De eerste stap is het schoon en droog maken van je dienblad. Zo voorkom je natte kringen op de tafels.
  • Vervolgens kijken we naar de opstelling van de glazen op je dienblad.
  • Er zijn twee manier op je dienblad op te bouwen: of je zet de zwaarste items in het midden of je plaatst je items op basis van de manier waarop je ze wil uit serveren. De eerste manier zorgt voor de meeste stabiliteit.
  • Wanneer je kiest voor de eerste manier bekijk je eerst de totale bestelling. Staan hier hoge zware flessen bier tussen? Zet deze dan in het midden van je dienblad, de lichtere items gaan hier om heen. Het midden van je dienblad is namelijk het meest stabiel en daarom het veiligst voor de grote, zware items.
  • Ook als je de tweede manier hanteert kijk je eerst naar de totale bestelling. Denk alvast na over de volgorde waarin je de drankjes gaat uitserveren. Als er bijvoorbeeld dames aan tafel zitten wil je hen (volgens etiquette) als eerste voorzien van een drankje. Plaats deze drankjes zo op je dienblad dat je er makkelijk bij kan.
  • En andere handige tip is om de juiste glazen naast de juiste drankjes te plaatsen. Dus bijvoorbeeld: het glas met citroentje gaat naast de Ice Tea. Is de Cola Zero zonder ijs besteld? Zet dan een glas zonder ijs direct naast de Zero. Op deze manier hoef je aan tafel niet nogmaals je bon te checken.
  • Een laatste tip bij het indelen van je dienblad: neem niet meer mee dan je aan kunt! Het lijkt natuurlijk heel stoer om het dienblad zo vol mogelijk te laden, maar als je hier geen vertrouwen in hebt moet je het zeker niet doen. Iedere werkgever ziet liever dat jij twee keer loopt, dan dat jij continue zijn glasvoorraad over het pas gelegde tapijt heen kinkelt.
  • Wanneer je voldoende vertrouwen hebt in de indeling van je blad gaan we het dienblad daadwerkelijk in de handen nemen.
  • Zak iets door je knieën, trek het dienblad met je rechterhand langzaam van de bar af en laat het op je linkerhand glijden. Het is erg belangrijk om jezelf vanaf het eerste moment aan te leren om je dienblad op je linkerhand (ja, ook als je rechts bent!) te dragen. Het is in de horeca namelijk gebruikelijk om drankjes over de rechterschouder van de gast uit te serveren. Dit kan alleen als je het dienblad in je linkerhand hebt en rechts als vrije hand houdt voor het uitserveren.
  • Plaats je linkerhand vlak onder het midden van het dienblad. Spreid je vingers zodat je het gewicht goed kan verdelen en draag het dienblad op de toppen van je vingers, dus niet op je vlakke hand. Zo kan je het dienblad makkelijker bewegen en draaien. Is dit in het begin een beetje zwaar, ondersteun het dienblad dan met je rechterhand met je duim en wijsvinger.
  • Ga recht op staan, schouders na achter en ontspan! Houd je elleboog tegen je zij en buig je onderarm in een hoek van ongeveer 90 graden. Draag het dienblad op borsthoogte en net iets onder schouderhoogte en voor je lichaam uit (niet te ver, dan wordt het instabiel).
  • Loop rustig door het restaurant naar de tafel waar je moet zijn.
  • Zorg dat je de aandacht van de gasten aan tafel hebt als je de bestelling komt uit serveren. Dit kan best lastig zijn, gasten zijn namelijk vooral met zichzelf en met elkaar bezig en niet met jou. Zeker bij een grote groep is het soms handig om duidelijk te laten merken dat je er bent.
  • Idealiter weet je van te voren voor wie welk drankje is en serveer je het zo danig uit. Weet je dit niet, zul je dit moeten vragen.
  • Vraag per drankje op je dienblad wie dit had besteld en serveer het in die volgorde uit.
  • Wanneer je een drankje uitserveert doe je dit als volgt.
  • Ga aan de rechterkant achter de gast staan die het drankje heeft besteld. Houd je linkerarm met dienblad ruim achter de rug van de gast en pak met je rechterkant het item eraf.
  • Zak door je knieën, buig iets voorover en serveer het item met je rechterhand uit.
  • Wanneer je een glas en een flesje bij een gast neer moet zetten (bijvoorbeeld frisdrankjes) zet je eerst het glas neer. En let op glazen houd je altijd zover mogelijk aan de onderkant van het glas vast, en bij wijnglazen houd je altijd het pootje vast en niet de bolling van het glas. Vervolgens schenk je het flesje half in het glas. De gast kan eventueel zelf bij schenken.
  • Tijdens het neerzetten van de glazen of uitschenken van de flesjes houdt je het dienblad natuurlijk stabiel. Beweeg dus niet met je linkerarm mee als je voorover buigt. Op deze manier zul je namelijk je gast voorzien van een niet zo verfrissende douche.
  • Zet de glazen en flesjes altijd met de logo’s in de richting van de betreffende gast.
  • Nadat je het drankje van de eerste gast hebt uitgeserveerd ga je rustig door naar de volgende gast.
  • Als je alle glazen en flesjes hebt uitgeserveerd is je dienblad leeg en kun je eventuele lege glazen van de tafel weer mee terug nemen. Houd ook nu je dienblad stabiel en plaats glazen eerst in het midden voordat je naar buiten werkt.
  • Een belangrijke laatste tip is: laat nooit, nooit iemand anders een glas van je dienblad pakken of er op zetten! Gasten hebben namelijk het bizarre talent om altijd precies het glas te pakken dat zorgt voor de stabiliteit op jouw dienblad. Dit gaat per definitie mis.

Zo, uiteindelijk zijn het toch wat meer stappen dan we van te voren dachten. Het lijkt misschien ingewikkeld, maar als je het een paar keer hebt gedaan heb je het zo onder de knie! Wil je deze theorie nou eens in de praktijk testen? Schrijf je dan hieronder in voor een bijbaan bij Feestgemak. Je krijgt van ons dan een professionele, betaalde horecatraining. Je mag hier zo veel dienbladen laten vallen als je wilt (liever niet natuurlijk 😉). Wil je geen bijbaan bij ons maar wel eens een training volgen? Bel ons dan even, je bent natuurlijk van harte welkom!


Meld je nu meteen aan de voor leukste horeca bijbaan!

Vertel ons wie je bent en Nicole, Sam of Fijke neemt contact met je op. Hopelijk tot snel!
Hoi! Mijn naam is
en ik ben geboren op
Ik woon in en ben te bereiken
via en